16 січня 2016 р.

Сніг, сніжок...

Сніг... Сьогодні вночі випав довгоочікуваний сніг. Мабуть, кожен учень, та й не тільки, мріє піти на ковзанку й спуститися з гірки на санчатах.
А чи замислювався хтось над геометрією сніжинок?
За міжнародною класифікацією, існує щонайменше 130 різних форм сніжинок. Однак і дослідники, і численні фотографи, що намагаються спіймати у кадр сніжинку, стверджують – кожна з них має унікальний візерунок, який не повторюється.
Уперше класифікацією типів сніжинок зайнялися ще у 1951 році, тоді дослідники нарахували 10 основних типів сніжинок. Сьогодні ж стверджують, що існує щонайменше 130 різних форм сніжинок.
Така велика кількість форм сніжних кристалів виникла через складність і різноманітність умов температури, рухів повітря і вологості в хмарах, де вони зароджуються, і зміною цих умов на шляху сніжинки до поверхні землі. За час снігопаду форма сніжинок може кілька разів мінятися; тоді в шарі снігу одного снігопаду можна виявити вторинну шаруватість, пов'язану із змінами кристалів, що падають.
Якщо вам захотілося сфотографувати сніжинку, то зверніть увагу на два чинники: температура і місце. Найкраще їх фотографувати при температурі нижче 15 градусів морозу. Аби візерунок сніжинки вдалося зафіксувати чітко, фотографуйте її на темному фоні.
       Першим фотографом, який став знімати сніжинки був Уїлсон А. Бентлі. Він фотографував їх усе своє життя. Його фотографії виставлені на аукціон і коштують $4800 кожна.

11 коментарів:

  1. Дуже цікава інформація, спонукає до пошуку, дякую.

    ВідповістиВидалити
  2. Цікава інформація , спонукає до пошуку, дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, нас оточують дивовижні речі. Доречі, багато з них пов'язані з математикою.

      Видалити
  3. Дякую, Романе Миколайовичу, за підказку як провести гарний зимовий день! Беру фотоапарат та йду полоювати на найкращу королеву-сніжинку!

    ВідповістиВидалити
  4. Цікаві факти про навколишній світ. Дійсно шестикутні сніжинки, навіть простої форми, найкращі, бо природні!

    ВідповістиВидалити
  5. У документальному фільмі "Вода" продемонстровано цікаві наслідки в утворених формах сніжинок в залежності від думок, звуків, музики, слів, які оточували воду перед кристалізацією. Правда чи ні?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, це можливо. Це вже більш фізичне поняття, в не математичне.

      Видалити
  6. Так навколо нас багато цікавого та прекрасного. Потрібно тільки вміти це бачити!

    ВідповістиВидалити